Vulcanii Noroiosi

 

Vulcanii noroiosi reprezinta formatiuni create de eruptiile de gazele naturale de la peste 3.000 de metri adancime, gazele impingand spre suprafata apa amestecata cu argila. Namolul astfel format iese la suprafata si, in acele locuri, se usuca in contact cu aerul, formand niste structuri conice asemanatoare unor vulcani, a caror inaltime nu depasesc 5-6 m.

Pe glob se cunosc in total circa 1.100 de vulcani noroiosi. In Europa sunt foarte puțini vulcani noroiosi pe continent, mai multi exista sub mari (in apele Norvegiei, in marile Caspica si Barents).

In Romania, cea mai importanta locatie este rezervatia Vulcanii noroiosi localizata in Subcarpatii de Curbura, in localitatea Berca din judetul Buzau.

Vulcanii noroiosi au fost remarcati pentru prima data de catre francezul H.Cognand in anul 1867 cu ocazia unor prospectiuni petroliere in zona. Mai tarziu, au fost descrisi de catre Grigore Cobalcescu – geolog si paleontolog (1883), Grigore Stefanescu – geolog, paleontolog si explorator (1890) si Mircea Peaha (1965).

Rezervatia Vulcanii noroiosi este formata din doua platouri destul de mari, numite Paclele Mici ci Paclele Mari, situate pe dealuri, la distanta de cativa km unul de altul.

Pe cele doua platouri aride pe margini si noroioase in mijloc, namolul bulbuceste peste tot. Aceste platouri difera intre ele prin structura si forma conurilor.

Paclele Mici adapostesc cei mai multi dintre vulcanii noroiosi. Vulcanii de aici sunt  de dimensiuni mici dar cu forme variate si cu inaltimi cuprinse intre 2 si 8 m, din varful acestora curgand “lava” zi de zi. Peisajul este in continua schimbare datorita lavei care se usuca in timp. Craterele se maresc de la zi la zi deoarece noroiul iese in  permanenta din adancuri, ajungand deseori sa se uneasca intre ele si sa formeze guri imense de vulcani, uneori cu diamentru de 2-3 metri.

Marginile craterelor sunt foarte inselatoare, de multe ori acestea sunt incojurate de lava foarte usor intarita sau chiar de lava in miscare.

La cativa km distanta de Paclele Mici se afla Paclele Mari cu o suprafata mai mare. Aici exista 3 vulcani principali in centrul platoului, fiecare avand un diametru de peste 100 de metri. La baza acestor vulcani sunt mici cratere si limbi de noroi amestecat cu titei, limbi ce siroiesc din acesta catre baza vulcanului mare.

Alunecarile de teren, despaduririle, ploile torentiale, scurgerile de noroi dau rezervatiei un aspect destul de bizar, selenar chiar.

Din cadrul rezervatiei mai putem aminti si prezenta unor plante rare, cum ar fi gardurarita, planta originara din Asia si care se intalneste in Romania doar in aceasta zona. Mai exista si o serie de asociatii vegetale caracteristice zonelor de silvostepa: colilia, pirul stepic, iarba de sadina, soschiul, ruscuta de primavara.

 

Voteaza obiectiv

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


6 − = 2

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini