Arhiva Obiectivul Saptamanii

cascada bigar

Cascada Bigar

Rezervatia naturala din Zona Cascadei Bigar a fost infiintata in anul 1982 si  a fost declarata arie protejata de catre statul roman. Aria naturala se intinde pe o suprafata de 176,60 hectare si este inclusa in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita. Cascada Bigar (sau Izbucul Bigar) si-a capatat renumele de “cea mai frumoasa cascada din lume” […] Detalii »
Pestera Dambovicioara1

Pestera Dambovicioara

Pestera Dambovicioara este situata in partea sudica a Masivului Piatra-Craiului pe drumul spre Cabana Brusturet. Are o lungime de peste 250 m cu o galerie putin ramificata. Traseul sau fiind putin ascendent poate fi strabatuta usor, avand plafonul mai inalt decat statura omului (cca. 2 m). Temperatura oscileaza in jurul valorilor de 10-12°C iar umiditatea este […] Detalii »
cetatea-bathory1

Cetatea Bathory

Cetatea Bathory – a fost cladita de catre familia Bathory in anul 1532. Astazi se pastreaza doar ramasitele cetatii Bathory (din secolul al XVI-lea), care a fost, de fapt, un castel rezidential, un important reprezentant al arhitecturii in stil renascentist din Transilvania. Este constituit din doua incinte fortificate, cladite in doua faze. Astazi mai este […] Detalii »
castelul-cantacuzino1

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino din Busteni este unul dintre cele mai spectaculoase monumente istorice din Romania, reintrat in circuitul turistic in anul 2010.
 Ansamblul Castelului Cantacuzino este format din 4 corpuri. Pavilionul central are o suprafață de 3.148 mp in total (demisol, parter si etaj) si este construit dintr-o fundatie de beton, pereti de piatra cioplita si […] Detalii »
cimitirul evreiesc1

Cimitirul evreiesc

Cimitirul evreiesc din Moineşti este unul dintre cele mai vechi cimitire din România. Unele monumente sunt datate din sec. al XVII-lea. Cimitirul  este situat pe şoseaua principală spre Dealul Osoiu, pe partea dreaptă, aproape de vârful dealului. Cimitirul a rămas singura dovadă a prezenţei evreieşti în acest ţinut ascuns între coline. Când îi păşeşti poarta, […] Detalii »
castel iulia hasdeu6

Castelul Iulia Hasdeu din Câmpina

Povestea post mortem a fiicei lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, Iulia (sau Julia) şi a castelului-templu de la Câmpina este una dintre cele mai misterioase legende adevărate de prin Regat, meritând să stea la un loc în ghidul turistului prin România alături de fantoma lui Ţepeş sau a reginei Maria de la Bran şi a lui Ceauşescu […] Detalii »
lacul_vulturilor

Lacul Vulturilor

Lacul Vulturilor poate fi găsit în apropierea comunei Siriu, judeţul Buzău,la o altitudine de aproximativ 1420 metri în Munţii Siriului, acest lac fiind poziţionat pe partea estică a versantului Mălaia. Numele provine de la scrierile lui Alexandru Vlahuţă care spunea că aici obişnuiau odinioară să îşi înveţe vulturii puii să zboare. Denumirea populară a acestui lac […] Detalii »
bobda_biserica_romano_catolica

Biserica-mausoleu din Bobda, Judeţul Timiş

Istoria vechii biserici este legată de numele lui Ghiula Ciavoși. Ultimul grof din Bobda aduce la sfârșitul secolului al XIX-lea în mica localitate bănățeană luxul și strălucirea marilor curți europene. El construiește aici un palat impresionant cu 42 de încăperi și un splendid mausoleu. Acesta este o replică a celebrei bazilici din Esztergom, Ungaria. Vitraliile sunt […] Detalii »
Rezervatia-Naturala-Rapa-cu-Papusi

Râpa cu Păpuși

„Râpa cu păpuși” de la Domnești, judetul Bistrita-Nasaud, a fost descoperită, în urmă cu câteva decenii, de cercetătorul dr. Ioan Chintăuan de la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud, cel care i-a dat, de altfel, și numele. Spre deosebire de alte zone, unde astfel de pietre sunt risipite, la Rezervația naturală „Râpa cu păpuși” din Domnești, toate sunt concentrate în același […] Detalii »
Movila-lui-Burcel

Movila lui Burcel – Un loc aproape necunoscut în România

Puţină lume ştie că în judeţul Vaslui există un loc aparte a cărui istorie este demnă de un scenariu de film. Dealul botezat de localnici Movila lui Burcel reprezintă, practic, o rezervaţie naturală ce se întinde pe o suprafaţă de 12 hectare. Multă lume tranzitează Drumul Naţional (DN) 24 Iasi– Vaslui, însă puţini sunt cei […] Detalii »