Zacusca de vinete

 

Ingrediente:

  • 3 kg. de vinete
  • 2 kg. de gogosari (merge si cu ardei capia)
  • 1 kg. de ceapa
  • 1 litru de bulion de rosii de consistenta potrivita
  • 500 de ml. de ulei
  • 3-4 foi de dafin
  • 1 lingurita de sare
  • 1 ligurita de piper negru macinat sau 1 lingurita de piper boabe

Modalitati de preparare:

  • se coc vinetele si gogosarii (gogosarii pot ramane si cruzi, dati prin masina, dar in acest caz va dura mai mult sa se gateasca si va fi mai greu de digerat);
  • se decojesc vinetele si gogosarii;
  • gogosarii si ceapa se dau prin masina de tocat;
  • vinetele se toaca cu un obiect de lemn sau din ceramica pentru se evita innegrirea lor;
  • intr-o cratita se pune ceapa tocata, uleiul si o lingura de sare (se adauga sare de la inceput pentru a extrage apa din ceapa, ceea ce va face ca ceapa sa se inabuse, nu sa se prajeasca);
  • se gateste ceapa pana se inmoaie, apoi se adauga gogosarii macinati. Se amesteca bine si se da in clocot.
  • se adauga vinetele tocate.
  • se adauga bulionul, piperul si foile de dafin.
  • se fierbe aproximativ 1 ora, amestecandu-se din cand in cand pentru a nu se prinde de fundul cratitei. La final zacusca trebuie sa aiba o consistenta pastoasa.
  • dupa ce se potriveste gustul cu sare si piper, se toarna in borcane, se acopera si apoi se fierb in baie de apa timp de 25 minute din clipa cand incepe sa clocoteasca apa. Borcanele se lasa sa se raceasca in apa in care au fiert, apoi se aseaza la loc uscat si racoros.

Sursa foto

Tag-uri: , ,

Voteaza reteta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Inca nu are voturi)

Leave a Reply


8 − = 6

Incarcare imagini

Daca ai fost aici, insoteste-ti comentariile cu imagini